Aquest mes d'abril al cel" /> Aquest mes d'abril al cel"/> Aquest mes d'abril al cel" />

Aquest mes d'abril al cel

04/04/2016

Informació de: l'Astrònomica de Sabadell

http://www.astrosabadell.org/ca/observacio/aquest-mes-al-cel

EL MÉS DESTACAT

Júpiter presidirà en tot el seu esplendor les nits de primavera. Visible durant tota la nit ocuparà l'atenció dels observadors planetaris. Una atenció que, en la segona meitat de la nit, també podrà dedicar-se als planetes Mart i Júpiter que estaran força propers entre si en el firmament. Cal destacar una bona ocasió per observar Mercuri que serà visible en bones condicions al vespre en els dies pròxims al 18. Urà i Neptú no seran observables aquest mes. Hem deixat per al final el planeta Venus que estarà molt pròxim al Sol durant l'alba. El dia 6 serà ocultat per la Lluna, un fenomen relativament fàcil d'observar ja que Venus és visible durant les hores diürnes. Els socis de l'Agrupació tenen informació detallada d'això a la revista ASTRUM de març.

Tindran el seu màxim a l'abril dues pluges de meteors interessants: el dia 22 les Lírides (ZHR = 18) i el dia 23 les Púpidas (ZHR = fins a 40). Els observadors d'ocultacions d'estrelles per asteroides tindran alguns fenòmens destacats: el dia 23 una ocultació per un asteroide brillant (243 Anada) i els dies 22 i 26 ocultacions protagonitzades per objectes transneptunians (TNO). Per finalitzar esmentarem el pas d'un asteroide (753 Tbilissi) molt a prop, a només 54 segons, d'una estrella brillant, Sigma Vir.

Després d'alguns mesos de cometes brillants, només un d'ells serà visible, encara que bastant feble: el cometa C/2014 S2 (PANSTARRS), amb una magnitud propera a la desena. Si no hi ha sorpreses (els cometes són bastant impredictibles) caldrà esperar-ne d'altres més brillants en el futur.

(Imatge: Júpiter el 3 de desembre 2015. Joaquín Camarena).

LA LLUNA

· LLUNA NOVA el dia 7 a les 11h 24m
· QUART CREIXENT el dia 14 a les 3h 59m
· LLUNA PLENA el dia 22 a les 5h 24m.
· QUART MINVANT el dia 30 a les 3h 29m

PLANETES

· MERCURI, visible molt baix al vespre entre les llums del crepuscle.
· VENUS, no visible.
· MART, visible quasi tota la nit a la constel·lació de Scorpius, entrant a Ophiucus el dia 4.
· JÚPITER, visible quasi tota la nit a la constel·lació de Leo.
· SATURN, visible la segona meitat de la nit a la constel·lació d'Ophiucus.
· URÀ, no observable per la seva aparent proximitat al Sol.
· NEPTÚ, no observable per la seva aparent proximitat al Sol.

METEORS

· Lírides (LYR). Actiu des del 16 fins al 25 d'abril (AR 18h 04m, DEC + 34°), amb màxim el dia 22. ZHR en el màxim de prop de 18 meteors/hora o superior en ocasions.
· Pi Púppides (PPU). Radiant situat molt al sud, en AR 7h 20m, DEC -45°, només accessible per a observadors de Canàries. Excepcionalment alguns anys ha presentat una ZHR de 40 meteors/hora, essent lents. Màxim el 23 d'abril.

SORTIDES I POSTES DEL SOL
Calculades per a una latitud de 40 graus nord i longitud 0 graus, i amb un horitzó teòric.
   · Dia 05: SORTIDA a les 5h 37m; POSTA a les 18h 29m
   · Dia 15: SORTIDA a les 5h 23m; POSTA a les 18h 39m
   · Dia 25: SORTIDA a les 5h 07m; POSTA a les 18h 49m