L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l'Aigua. Des de aleshores se celebra anualment com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça.
L’any 2017 el dia mundial de l’aigua està dedicat a les aigües residuals. D'acord amb el Programa de Monitorització Conjunt OMS / UNICEF d'Abastament i Sanejament d'Aigua, s’estima que almenys 1.800 milions de persones a tot el món beuen aigua contaminada amb matèria fecal. Un major nombre beuen aigua que es subministra a través d'un sistema sense la protecció adequada contra els riscos sanitaris. Directrius per a la qualitat de l'aigua potable recomanen que els bacteris indicadors de contaminació fecal (FIB), preferiblement E-coli o coliformes termotolerantes (TTC), haurien de ser indetectables en qualsevol mostra d'aigua de 100ml (OMS 2011).
Una protecció adequada contra els riscos sanitaris pot ser, per exemple aixetes públics o preses d'aigua, pous o perforacions, pous excavats protegits, dipòsits protegits i recollida d'aigües pluvials.
S'estima que més del 80% de l'aigua utilitzada a tot el món i fins i tot a un 90% en els països en desenvolupament no es recull ni tractada, amenaçant la salut humana i el medi ambient.
Les deficiències en el abastament del aigua i en el sanejament poden perjudicar a tots els treballadors. La mala qualitat del aigua potable, el seu defectuós sanejament i la mala higiene originen casi una de cada cinc morts de les dos milions de morts relacionades amb el treball que es produeixen cada any.
Cal dir que a més aigua consumida més aigües residuals es per això que s’ha d’evitar el malbaratament del aigua evitant consums innecessaris.
Espanya està 2,5 vegades per sobre del consum d’aigua dolça recomanat per la OMS, EEUU consumeix 10 vegades més del consum recomanat per la OMS. L’altra cara de la moneda és Etiopia i el tercer món en general que amb un consum de 5lts per habitant està a les antípodes del primer món.