Consells pràctics d'estalvi d'energia
Estalviar energia en totes les activitats que desenvolupem al cap del dia és possible si apliquem algunes bones pràctiques que són tant senzilles com econòmiques. A continuació us en presentem unes quantes:
A casa i a la feina...
- Aprofitem la llum i la calor del Sol. Mantinguem les persianes aixecades mentre hi hagi llum natural, que a més és la millor per a la vista. A la nit, en canvi, tanquem les finestres i cortines i abaixem bé les persianes per evitar la pèrdua de calor.
- Aïllem correctament portes i finestres. Així evitarem que ens marxi la calor a l’hivern i que ens entri a l’estiu.
- Instal·lem bombetes i làmpades de baix consum. Són més cares que les bombetes incandescents, però aquest cost s’amortitza sobradament amb una vida útil fins a dotze cops més llarga.
- Adquirim electrodomèstics eficients. Per això ens hem de fixar en la seva etiqueta energètica i comprovar que siguin sempre que es pugui de classe A, la de major eficiència i menor consum.
- Desendollem els aparells elèctrics quan no els utilitzem. Deixar-los en “stand by” (apagats a través del comandament a distància però no desconnectats) representa un consum aproximat del 30% del que tenen quan estan en ús.
- No abusem de la calefacció i l’aire condicionat. 19-20º a l’hivern i 23-24º a l’estiu són temperatures que atorguen una sensació de confort òptima. A més, crear ambients excessivament artificials afavoreix l’aparició de refredats.
- Instal·lem termòstats independents per a cada estança. Així aconseguirem estar confortables sense necessitat d’escalfar o refredar tota la casa.
- Evitem tenir llums encesos innecessàriament. Apaguem-los quan sortim encara que haguem de tornar al cap d’una estona i no els encenguem mentre hi hagi llum natural.
- Pensem si podem instal·lar energies renovables com ara plaques solars tèrmiques (per escalfar l’aigua) o fotovoltaiques (per produir electricitat a partir de la radiació del Sol).