Energia Estalvi i consum responsable

Consells pràctics d'estalvi d'energia

Estalviar energia en totes les activitats que desenvolupem al cap del dia és possible si apliquem algunes bones pràctiques que són tant senzilles com econòmiques. A continuació us en presentem unes quantes:

A casa i a la feina...
- Aprofitem la llum i la calor del Sol. Mantinguem les persianes aixecades mentre hi hagi llum natural, que a més és la millor per a la vista. A la nit, en canvi, tanquem les finestres i cortines i abaixem bé les persianes per evitar la pèrdua de calor.

- Aïllem correctament portes i finestres. Així evitarem que ens marxi la calor a l’hivern i que ens entri a l’estiu.

- Instal·lem bombetes i làmpades de baix consum. Són més cares que les bombetes incandescents, però aquest cost s’amortitza sobradament amb una vida útil fins a dotze cops més llarga.

- Adquirim electrodomèstics eficients. Per això ens hem de fixar en la seva etiqueta energètica i comprovar que siguin sempre que es pugui de classe A, la de major eficiència i menor consum.

- Desendollem els aparells elèctrics quan no els utilitzem. Deixar-los en “stand by” (apagats a través del comandament a distància però no desconnectats) representa un consum aproximat del 30% del que tenen quan estan en ús.

- No abusem de la calefacció i l’aire condicionat. 19-20º a l’hivern i 23-24º a l’estiu són temperatures que atorguen una sensació de confort òptima. A més, crear ambients excessivament artificials afavoreix l’aparició de refredats.

- Instal·lem termòstats independents per a cada estança. Així aconseguirem estar confortables sense necessitat d’escalfar o refredar tota la casa.

Evitem tenir llums encesos innecessàriament. Apaguem-los quan sortim encara que haguem de tornar al cap d’una estona i no els encenguem mentre hi hagi llum natural.

- Pensem si podem instal·lar energies renovables com ara plaques solars tèrmiques (per escalfar l’aigua) o fotovoltaiques (per produir electricitat a partir de la radiació del Sol).

Per ampliar la informació de l'apartat, descarrega't el pdf

Educació i sensibilització

Des de l’Oficina d’Informació Ambiental, coordinadament amb el programa formatiu que ofereix l’Escola de la Natura, es duen a terme de manera periòdica accions informatives amb l’objectiu que la ciutadania de la vila prengui consciència de la importància d’adoptar mesures per reduir el consum i incrementar l’eficiència energètica.

Entre les actuacions dutes a terme en els darrers temps hi ha:

• Foment de l’estalvi energètic associat a la mobilitat mitjançant la promoció del transport públic i dels desplaçaments en bicicleta o a peu. El propi Ajuntament disposa ja d’una flota de bicicletes elèctriques per als seus treballadors i treballadores.

• Difusió mitjançant un procés de participació ciutadana del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible, que ha comptat en la seva fase de diagnosi d’una auditoria energètica d’equipaments i instal•lacions municipals.

• Xerrades i cursos sobre temes relacionats, com ara la instal•lació de plaques solars i el paper de la biomassa com a energia alternativa en calderes i calefaccions.

• Elaboració d’una ordenança solar tèrmica i ambientalització progressiva de la resta de les ordenances municipals, promovent l’estalvi energètic, l’eficiència i la reducció d’emissions CO2.

• Foment de l’estalvi i l’eficiència en l’àmbit industrial en el marc del programa EMAP i amb la col•laboració de l’Institut Català de l’Energia.

• La presència a EcoVallès d’expositors relacionats amb la matèria. Entre les empreses assistents a les diferents edicions d’EcoVallès sempre hi ha expositors d’energies renovables, edificació ecoeficient, vehicles elèctrics..

Línies de subvenció

Els organismes públics ofereixen periòdicament línies de subvenció per ajudar tant particulars com empreses a reduir el seu consum energètic.

A Catalunya aquestes subvencions estan centralitzades per l’Institut Català de l’Energia, (ICAEN) organisme públic depenent del Departament d’Economia i Finances, i es poden consultar a l’apartat d’ajuts del seu web.

Entre les darreres novetats hi ha una nova convocatòria del Pla Renove per a electrodomèstics, calderes i aparells d’aire condicionat adreçat a aquelles persones que vulguin renovar els seus equips i adquirir-ne de classe A, la de màxima eficiència i mínim consum.

També podeu trobar ajuts i línies avantatjoses de finançament al web de l’Instituto para la Diversificación y el Ahorro Energético (IDAE), organisme depenent del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio.

En el cas que vulgueu accedir a alguna d’aquestes línies d’ajut, des de l’Oficina d’Informació Ambiental us oferim un servei d’assessorament i d’informació per tal que tingueu clars els tràmits a realitzar.

Per a més informació consulteu el pdf següent