Detectat el fong assasí d'amfibis a Catalunya

22/02/2016

El Grup d'Investigació de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès detecta els primers casos documentats del «fong assassí d’amfibis» (Batrachochytrium dendrobatidis) a Catalunya.

La situació actual dels amfibis de tot el món és crítica a causa de l’amenaça de la quitridimicosi, una malaltia que afecta ja a un terç de les quasi 7.000 espècies que habiten al món. Aquest fong es va reconèixer primer com un organisme patogen en 1998, i va ser descrit com una espècie de quitridi el 1999. Aquest quitridi ha estat trobat en tots els continents menys a l’Antàrtica, i fins a l’actualitat se li atribueix l'extinció de 250 espècies, per aquesta raó l'Organització Mundial per a la Sanitat Animal l'ha inclòs en la llista de malalties de declaració obligatòria, convertint-se així en la primera gran amenaça tant pels amfibis com per a la biodiversitat del planeta.
La principal hipòtesi sobre l'origen del fong és que aquest procedeixi de sud-africa. El seu descobriment va tenir lloc en un moment en el que aquesta malaltia no era gaire coneguda i coincidint malauradament, amb la exportació i distribució des de la zona de milions de granotes per la investigació científica i l'aquariofília, aspecte que va ajudar a una expansió descontrolada.
A la península Ibèrica va ser detectat per primera vegada al Parc Natural de Peñalara el 1997 en el tòtil comú (Alytes obstetricans). Des d'aleshores s’han fet estudis que confirmen la seva amplia distribució i que el localitzen a l’Aragó, País Basc, Comunitat de Madrid, Extremadura, Andalusia i Comunitat Valenciana.
L'any 2014, l’equip d’investigació de l’Escola de la Natura, va desenvolupar el projecte Grafi, un estudi que vol aportar coneixements sobre la morfologia, biologia i distribució de la granota de Graf (Pelophylax kl. grafiç) i comparar-los amb ( Pelophylax perezi) en l’àmbit català. En una de les anàlisis genètiques realitzades per la comprovació del bon estat de salut dels exemplars, van donar positiu en Batrachochytrium dendrobatidis un total de 6 individus de 4 localitats diferents. Les poblacions afectades per aquest fong estan localitzades al Vallès Oriental, Moianès, Ribera d’Ebre i Montsià. Aquest ha estat el primer cas de quitridiomicosi documentat a Catalunya. Cal destacar en els treballs d'identificació de la malaltia, la col·laboració dels veterinaris Ferran Bargalló Saumell (Societat Catalana d'Herpetologia) i Albert Martinez Silvestre (Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya).
Els avanços per frenar aquest fong estan mobilitzant a molts grups de científics de tot el món per guanyar-li la batalla. Recentment, un equip espanyol ha aconseguit eradicar-lo en una zona de la serra de tramuntana de Mallorca, però encara queda molt per investigar, ja que els tractaments al medi són molt complicats i portar-los a terme és molt costós.

Daniel Fernandez Guiberteau
Coordinador del Grup d’investigació de l'Escola de la Natura de Parets.