Dia europeu dels parcs naturals. 24 de maig

23/05/2016

Del 20 al 29 de maig, activitats gratuïtes per a tothom

 

El 24 de maig de 1909 es declaraven els primers parcs nacionals europeus a Suècia. Uns quants anys més tard, el 1918, es declaraven a Espanya els primers parcs nacionals (Covadonga i Ordesa y Monte Perdido), amb un intent no reeixit d'afegir el Montseny a la llista. Tanmateix, el 1928, ara fa vuitanta-cinc anys, veuria néixer el Patronat de la Muntanya del Montseny, la primera figura de protecció d'un espai natural a Catalunya, a la qual va seguir, ja més tard, el 1972, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el primer espai declarat parc natural a tot l'Estat espanyol.

 

Al nostre país tenim un espai declarat parc nacional: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (des del 1955), al qual s'ha de sumar la vintena de parcs naturals i uns altres 150 espais agrupats en diferents figures jurídiques de protecció. Això poc més d'un milió d'hectàrees protegides, que representa el 30% del nostre territori. Per la seva banda, a tot l'Estat espanyol són uns 940 els espais naturals protegits amb figures de protecció diverses, que abracen prop de set milions d'hectàrees terrestres, un 13% de la superfície espanyola, i 490.000 hectàrees marines.

 

Per recordar aquella primera declaració i difondre'n els valors entre la ciutadania, la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d'Europa (EUROPARC) que aglutina gairebé 400 membres pertanyents a 36 estats europeus, va declarar el 24 de maig Dia Europeu dels Parcs. Aquest any 2016 la Federació EUROPARC invita tots els estats europeus i les organitzacions no governamentals de conservació de la natura a divulgar aquest esdeveniment i a organitzar activitats destinades a donar a conèixer els espais protegits i la seva importància per a la societat. I ho fa sota el lema: "El sabor de la natura", en el marc de l'Any Internacional dels Llegums de les Nacions Unides.

 

Així, doncs aquest any es vol incidir en la conscienciació dels vincles entre les àrees protegides i l'agricultura sostenible, i posar en relleu una natura saludable per a la seguretat alimentària a tota Europa. Per això, amb aquesta efemèride, es vol involucrar els productors dels parcs i a promoure els seus productes locals. Un objectiu que, a casa nostra, ja persegueixen altres programes amb llarga trajectòria com la Xarxa de Productes de la Terra, Slow food, Sabors de l'horta, o el Parc a taula, per citar-ne alguns. Fins i tot, la intenció d'EUROPARC és generar un llibre de receptes de cuina amb els millors sabors dels parcs, a escala europea.

 

Per tot això, us convidem a participar en alguna de les més de cinquanta activitats que, una vegada més i amb caràcter gratuït, la Diputació de Barcelona i les entitats i els organismes que amb ella gestionen la Xarxa de Parcs Naturals han organitzat entorn els caps de setmana del 20 al 22 i del 27 al 29 de maig. Hi trobareu caminades a peu, rutes guiades, jornades de portes obertes, matinals festives, tallers infantils, exposicions, audiovisuals, concursos de fotografia, recitals poètics, rutes literàries, etc. En algunes, però, us hi haureu d'inscriure prèviament.