Dia Mundial dels Oceans

06/06/2016

Tema 2016: «Uns oceans sans, un planeta sa»

.  Vista de Ny-Ålesund, arxipèlag Svalbard, a Noruega

Ampolles de plàstic i restes d'escombraries procedents d'un poble proper arriben a les riberes d'un riu i acaben al mar. Foto ONU / Martine Perret

Els oceans són el cor del nostre planeta. De la mateixa manera que els batecs del cor fan que la sang circuli per tot el cos, els oceans connecten a les persones de tot el món, amb independència d'on visquin. També regulen el clima, alimenten a milions de persones, produeixen oxigen, són l'hàbitat d'una gran varietat d'éssers vius i ens proporcionen medicines i molts més recursos. Per garantir la salut de les nostres comunitats i de les generacions futures és imprescindible que tinguem cura als oceans amb la mateixa intensitat que ells tenen cura de nosaltres.

El lema d'enguany és «Uns oceans sans, un planeta sa».Lamentablement, algunes activitats humanes, com la pesca il·legal, les pràctiques d'aqüicultura insostenibles, la contaminació marina i la destrucció de l'hàbitat i les espècies exòtiques, així com el canvi climàtic i l'acidificació dels oceans, tenen un impacte negatiu sobre els oceans i els mars.

El tema d'aquest any és Oceans sans, planeta sa , i estem fent un esforç especial per aturar la contaminació pels plàstics.

Aquesta és una amenaça greu perquè el plàstic es degrada molt lentament i contamina les vies fluvials durant molt de temps. A més, la pol·lució dels plàstics perjudica la salut dels animals marins, inclòs el zooplàncton, ja que confonen les micro partícules amb aliment, Els científics temen fins i tot que tingui efectes nocius en la salut humana.

Les Nacions Unides commemoraran el Dia Mundial dels Oceans 2016 Disponible en anglès i es premiarà als guanyadors del Concurs Fotogràfic Anual Dia Mundial dels Oceans Disponible en anglès , durant un acte que tindrà lloc el 8 de juny de 2016 a la seu de l'ONU a Nova York.

Per què celebrem el Dia Mundial dels Oceans?

  • Per recordar a tothom el gran paper que els oceans juguen en les nostres vides. Són els pulmons del nostre planeta, que generen la majoria de l'oxigen que respirem.
  • Per informar a l'opinió pública de les conseqüències que l'activitat humana té per als oceans.
  • Per posar en marxa un moviment mundial ciutadà a favor dels oceans.
  • Per mobilitzar i unir a la població mundial entorn a l'objectiu de la gestió sostenible dels oceans. Són una font important d'aliments i medicines, i una part essencial de la biosfera.
  • Per celebrar junts la bellesa, la riquesa i el potencial dels oceans.