Aquest mes de juny al cel" /> Aquest mes de juny al cel"/> Aquest mes de juny al cel" />

Aquest mes de juny al cel

08/06/2016

EL MÉS DESTACAT

Al final de la primavera i començament de l'estiu ve de gust sortir a l'aire lliure en dies clars lluny de les il·luminacions nocturnes. Molt més si és possible contemplar, d'un costat a l'altre del cel, un rosari de planetes brillants. A l'oest es podrà veure Júpiter, que es va acostant al Sol, i al sud-est Mart i Saturn bastant propers entre si. Saturn estarà en oposició a primers de mes. Venus no serà visible. La resta dels planetes, Mercuri, Urà i Neptú, es podran veure o observar amb telescopi, a últimes hores.

Dos fenòmens interessants en l'apartat d'ocultacions d'estrelles per asteroides. El dia 2 una estrella brillant, de magnitud 7,5, serà ocultada per un asteroide de magnitud 15,3. La disminució de brillantor serà espectacular. A través d'uns prismàtics o d'un telescopi petit l'estrella desapareixerà durant tres segons. El dia 22 l'astre ocultant serà Plutó, que ocultarà una estrella de magnitud similar a la seva. Én aquest cas la disminució de magnitud serà menor però l'ocultació durarà una eternitat: més d'un minut i mig.

El dia 27 esdevindrà la pluja de meteors Bootidas amb intensitat molt variable, entre 0 i 100. Un cometa brillant, i un altre que podria ser-ho. A l'alba prop de l'horitzó sud-est podrà veure a C/2013 X1 (PANSTARRS) que desapareixerà cap als cels del sud a finals de mes. La incògnita està en el cometa 252P/LINEAR la magnitud és imprevista després de l'erupció que va patir al mes d'abril.

(Fotografia: Mart en l'anterior oposició. 15 d'abril de 2014, Joaquín Camarena).

 LA LLUNA
   · LLUNA NOVA el dia 5 a les 3h 0m 
   · QUART CREIXENT el dia 12 a les 8h 10m
   · LLUNA PLENA el dia 20 a les 11h 2m
   · QUART MINVANT el dia 27 a les 18h 19m

PLANETES 
   · MERCURI, visible molt baix a l'albada entre les llums del crepuscle.
   · VENUS, no visible per la seva proximitat aparent al Sol.
   · MART, visible quasi tota la nit a la constel·lació de Libra. 
   · JÚPITER, visible la primera meitat de la nit a la constel·lació de Leo.
   · SATURN, visible tota la nit a la constel·lació de Ophiucus.
   · URÀ, observable les últimes hores de la nit a la constel·lació de Pisces.
   · NEPTÚ, observable la segona meitat de la nit a la constel·lació d'Aquarius.

METEORS 
   · Ariétides (ARI). Radiant amb màxima intensitat el 7 de juny i una ZHR irregular entre 50 i 80 meteors/h. Visible a la matinada. Velocitat moderada de uns 39km/s

   · Bootides de juny (JBO). Radiant actiu des del 22 de juny al 2 de juliol amb màxim el dia 27 de juny. Es tracta d'un radiant variable amb una ZHR entre 0-100 meteors/h. Tenen una velocitat mitjana de 18 km/s. Associat al cometa 7P/Pons-Winnecke.

SORTIDES I POSTES DEL SOL 
Calculades per a una latitud de 40 graus nord i longitud 0 graus, i amb un horitzó teòric. 
   · Dia 05: SORTIDA a les 4h 31m; POSTA a les 19h 26m 
   · Dia 15: SORTIDA a les 4h 30m; POSTA a les 19h 31m 
   · Dia 25: SORTIDA a les 4h 32m; POSTA a les 19h 33m