Xerrada - L'aigua virtual i la petjada hídrica

07/07/2017

Xerrada-presentació

El divendres dia 7 de juliol es va projectar un audiovisual sobre l'itinerari virtual de l'aigua i la petjada hídrica.

D'una manera molt didàctica i visual hem observat que la quantitat d'aigua utilitzada en la fabricació d'un producte depèn de lloc on es produeix i de la complexitat del cicle productiu.

Per exemple, un tall de carn de vedella de 150 g te una despesa d'aigua virtual de 2400 litres (15500 litres per 1 quilo de vedella).

Si ho desglossem, hem de tenir en compte que, la mitjana de vida del vedell abans de ser sacrificat és de 3 anys. Cada vedell produeix 200 kg de carn sense os. Durant aquest temps, l’animal consumeix 1.300 kg de grans (blat, civada, ordi, blat de moro, pèsols secs, la farina de soja i altres grans petits), 7.200 kg de farratges (pastures, fenc sec, ensitjat i altres farratges), 24 metres cúbics d'aigua per beure i 7 metres cúbics d'aigua per a neteja i sanejament. Això significa que per produir un quilogram de carn de boví desossada, utilitzem aproximadament 6,5 kg de gra, 36 kg de farratges, i 155 litres d'aigua (només per beure i per a la higiene). La producció dels grans i farratges requereix al voltant de 15.300 litres d'aigua de mitjana.

Coneixent el procès, podrem calcular la petjada hídrica de cada producte que comprem o de cada servei que contractem. És una altra manera de ser conscient que l'aigua és un tresor.

Activitat gratuïta.  Amb el suport de la Diputació de Barcelona

 

Recordeu! Gastar més aigua de la que necessitem és un comportament insolidari amb les persones i també amb els altres éssers vius. Per això, hem de fer servir només l'aigua imprescindible per satisfer les nostres necessitats.

La manca continuada de pluges en episodis de sequera provoca la reducció de les reserves d'aigua als embassaments i aqüífers i, per aquesta raó, en aquests casos, és encara més important utilitzar l'aigua d'una manera racional.