Nova campanya de control d'espècies exòtiques invasores a Parets

15/12/2017

El divendres, 15 de desembre, a les 18h, l’Escola de la Natura de Parets acollirà una xerrada al voltant de la presència d'espècies exòtiques invasores al municipi. La xerrada serà el tret de sortida d’una nova campanya que té l’objectiu d’informar del perill de la presencia d'aquests animals, tant a l’entorn urbà com a l’espai natural, i en l'aplicació de mesures de control.
L’activitat anirà a càrrec de Joan Carles Millet, Tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Parets, i de Daniel Fernandez, Herpetòleg i President de l'associació GRENP.
El programa planteja l'estudi i control d’espècies tals com la tortuga de florida, la carpa comú, la gambúsia, el cranc americà, les cotorretes, el bec de corall, la vespa asiàtica, l’escarbat morrut o el mosquit tigre, que esdevenen un problema pels rius, basses o punts d’aigua i per l’espai aeri paretà.

L’Ajuntament ja ha dut a terme diferents accions de neteja i control d'espècies exòtiques invasores a punts d'aigua del municipi, com ara el llac de l'Avinguda de Francesc Macià o el safareig de la Torre de Malla.

Les espècies invasores interfereixen en la dinàmica natural del lloc nou i hi desencadenen canvis ecològics que suposen una amenaça per a la diversitat biològica autòctona. De vegades competeixen amb la resta d’espècies pels recursos, tant d’espai com d’alimentació, o directament en són depredadors. En altres casos suposen un risc d’hibridació que afecta la variabilitat genètica autòctona o introdueixen, amb elles, malalties a les quals les espècies natives no poden fer front.

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) considera que les invasions biològiques constitueixen la segona causa més important d’extinció d’espècies, després de la destrucció dels hàbitats naturals.

 Font: Guia d’espècies exòtiques invasores d’ambients fluvials. Diputació de Barcelona