L'apunt d' Astronomia. - La Lluna Rosa i la Setmana Santa

23/03/2018

La Lluna rosa i la Setmana Santa

¿No sembla curiós que quan es celebra la Setmana Santa sempre hi ha lluna plena?

No es tracta d'una simple coincidència, sinó d'una tradició que data de fa moltíssims anys. L'any 325 es va decidir que el Diumenge de Pasqua seria el següent a la primera lluna plena després de l'equinocci de primavera. Per tant, només pot tenir lloc entre el 22 de març i el 25 d'abril. D'aquesta manera, sempre hi ha lluna plena a Setmana Santa, i, per aquest motiu també, algunes Setmanes Santes cauen abans i unes altres desprès

Aquest  31 de marc, arriba a més un dels fenòmens astronòmics més curiosos del 2018. Es tracta de la Lluna plena de març, segons informa el portal meteorològic Eltiempo.es. A la lluna plena de març se li coneix popularment com 'lluna rosa', però, ¿realment es pot veure la lluna d'aquest color?

Sembla que no. Se li diu 'lluna rosa' a la primera lluna plena després de l'equinocci de primavera, que tindrà lloc el proper 31 de Març. Pero la lluna, en realitat, no es tenyirà de rosa.

Llavors, per què adquireix aquest curiós nom? Així la van dir els primers natius americans en honor a Phlox salvatges. Van denominar d'aquesta manera a la lluna de primavera, inspirats pel color rosat d'aquestes flors salvatges, les primeres de la primavera.

 El Grup d’astronomia de l’Escola de la Natura