L’Ajuntament de Parets prendrà mesures contra la plaga de l'escarabat dels oms

31/07/2020

L'Ajuntament de Parets ha aplicat una sèrie de mesures urgents contra la plaga de l'escarabat dels oms que s'està produint en aquestes darreres setmanes. La nit del 5 i 6 d'agost s'ha planificat unes actuacions a diversos arbres que presenten danys foliars ja avançats. Concretament als carrers de la Mola, Llibertat, Casanovas, Jacint Verdaguer, Sant Mateu, Santa Esperança, Galende, Rius i Taulet i Dos de Maig en un total de 390 arbres.

S'aplicarà un tractament de xoc en zones especialment afectades per aquesta plaga, a la nit del dia 5 al 6 d'agost per minimitzar les molèsties a la població. En tot moment, els serveis de manteniment dels espais verds vetllaran per minimitzar l’impacte que aquesta actuació pugui causar al veïnat. És per això que aquests treballs es realitzen a la nit a fi d’ocasionar les mínimes molèsties als veïns i veïnes. Es demana al veïnat que tanqui les balconades, finestres, portes i els animals domèstics estiguin dintre dels habitatges mentre duri el tractament. L'empresa Ambientalia World s'encarregarà d'aquesta actuació amb la polvorització amb insecticida autoritzat dins el registre de plaguicides del Ministeri d'Agricultura. En cas de condicions meteorològiques adverses com pot ser pluja o vent es passarà el tractament a la nit següent.

L'escarabat de l'om o galeruca s'alimenta de les fulles dels oms, tant en fase de larva com en adulta, provocant defoliacions, és a dir pèrdua de fulles, a l'estiu. Aquest insecte està en fase latent o hivernant durant els mesos d'octubre a finals de maig. Hivernen a les esquerdes de l'escorça del tronc o entre la fullaraca seca de terra. A la primavera, amb els primers brots, els adults surten dels seus refugis i comencen a alimentar-se de les fulles. En poc temps es reprodueixen, podent plantar cada femella fins a 30 ous darrere d'un sol full. Cal destacar però que l'insecte no causa cap perjudici per a les persones ni pot transmetre malalties.