Comencen els treballs de neteja i conservació del riu Tenes

08/10/2020

 

El manteniment de la llera es realitzarà gràcies a la contratació de tres persones a través del Pla de Reactivació Econòmica COVID-19.

Aquesta setmana, coincidint amb la celebració de la Setmana de la Natura, s'han iniciat els treballs de neteja a la llera del riu Tenes, amb especial atenció a la retirada de les canyes que es troben en ambdós marges. Per fer-ho, l'Ajuntament ha contractat tres persones a través del Pla de Reactivació Econòmica COVID-19. L'objectiu és reduir la presència d'aquesta espècie invasora que afecta la diversitat vegetal de la zona, així com a la fauna i els hàbitats dels animals que hi viuen.

Aquestes tres persones treballaran durant els mesos vinents juntament amb els tècnics de Naturalea, l'empresa adjudicatària de l'Agencia Catalana de l'Aigua (ACA), per fer una recuperació mediambiental i neteja de l'espai fluvial.

Naturalea és una empresa especialitzada en la restauració del paisatge i pionera en el disseny i l'execució de tècniques de bioenginyeria del paisatge, tant d'enginyeria naturalística tradicional com d'enginyeria biofísica o estructural vegetable. És especialista en l'execució de sistemes per a la restauració del paisatge, en l'assessorament per a la seva definició en projecte, i en la redacció de projectes executius prioritzant l'aplicació de tècniques de bioenginyeria.

La regidora de Medi Ambient, Rosa Martí, afirmava "estar molt satisfeta per la bona notícia que suposa que la intervenció vingui de la mà d'una empresa tan respectuosa amb l'entorn i el medi ambient".

Un cop realitzada aquesta actuació inicial, el Consistori preveu continuar el manteniment de la zona.

Concurs de projectes

D'altra banda, pròximament es donarà a conèixer el guanyador o guanyadora del concurs de projectes per a la redacció del projecte bàsic i executiu per a la recuperació ecològica, paisatgística i social del riu Tenes al seu pas per Parets.

El concurs preveu l'elaboració de tres propostes que se sotmetran a un procés participatiu, per tal que els paretans i les paretanes decideixin finalment com volen que es desenvolupi aquest espai tan rellevant i amb un gran valor ecològic i paisatgístic.

En aquest sentit, Rosa Martí puntualitzava que "tot l'equip de govern estem molt il·lusionats perquè estem fent passos endavant en un projecte que haurà d'introduir millores d'integració social i paisatgística per a la població". "No es tracta en cap cas d'asfalt i pedra, sinó que està abocat a la recuperació del riu, alhora que serà un espai de natura i oci per a tothom", afegia Martí. 

Els projectes que l'Ajuntament du a terme en relació amb el riu Tenes, estan orientats a fer d'aquest un espai principal en el municipi que actuï com a nexe d'unió entre el Barri Antic, el barri de l'Escorxador i l'Eixample, sempre tenint en compte l'entorn i el respecte per la diversitat biològica i el valor ecològic del riu.