L’Ajuntament de Parets presenta el projecte de restauració del riu Tenes

17/03/2022

Les actuacions contemplen la preservació natural de l’ecosistema amb la supervisió dels tècnics municipals, Martí i Franch redactor del projecte, el Consorci del Besòs i l’ACA

L'Ajuntament de Parets del Vallès ha presentat la primera fase del projecte de restauració del riu Tenes. La proposta contempla diferents actuacions per la renaturalització de l’ecosistema.

Les actuacions es van presentar al públic ahir a la tarda en una roda de premsa a Ca N’Oms i, posteriorment, a la sala d'exposicions de Can Rajoler en el marc de la Taula de Treball pel Canvi Climàtic del 2022, dedicada aquesta vegada a les millores per a la preservació del riu.

Entre les actuacions tècniques que contempla el projecte hi ha: la recuperació de l'ecosistema a través de la plantació d'espècies autòctones, la creació de dues basses dins la llera del riu per l’observació i estada de la fauna.  Millora dels camins, entre altres. Prèviament a l'execució, però, s'han iniciat tasques de neteja, desbrossament i l'extracció d'espècies invasores a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i mitjançant tres treballadors del pla d'ocupació municipal.

L’alcalde de Parets del Vallès, Francesc Juzgado, explica: “És una aposta d’aquest govern, considerem que és un projecte molt bo per Parets que seria exportable a tot el riu a  altres municipis, a Parets li donem un valor important i encara ho serà més en recuperar tot aquest entorn del riu que ja és molt utilitzat avui en dia per molts dels nostres veïns i veïnes. Quan estigui executat serà un gran guany natural i mediambiental pel nostre municipi contribuint, a més, a reduir la petjada del CO2”. 

La vicealcaldessa, Casandra García, apunta: “Aquest projecte és un projecte de municipi que beneficiarà a tota la ciutadania en el seu conjunt. És un dels grans projectes de poble que tirarem endavant com a equip de govern i, pel que fa a la vessant educativa, hi ha escoles que s’han posat en contacte amb nosaltres perquè volen participar d’alguna manera i, fins i tot, algunes ja han començat espontàniament a fer petites neteges i visites a la flora i la fauna que esperem que es puguin intensificar un cop acabat el projecte”.  

La regidora de Medi Ambient, Rosa Martí, destaca que el projecte “ha estat el resultat d’un procés participatiu que es va portar a terme fa 1 any i mig i que nosaltres complim amb l’opció que va guanyar. A més, per al seu finançament hem sol·licitat els fons Next Generation per si podem aconseguir el que significaria el 95% del finançament. És un projecte a llarg termini avalat per quatre equips tècnics que el que ens indica és que el que s’està fent són bones opcions, els equips tècnics municipals, el del Consorci del Besòs, els de l’Agència Catalana de l’Aigua i el propis de l’equip redactor del projecte”.

Segons l'arquitecte redactor del projecte, Martí Franch, es tracta d'un espai privilegiat: "És un espai que no s'ha de preservar, s'ha de renaturalitzar. Aquesta és la primera conclusió tècnica que donem com a resposta al procés participatiu, i, per tant, s'han de fer accions de renaturalització positives que permetin anar a uns estàndards de biodiversitat i d'aprofitament per part de les persones molt més alt".

El pressupost és de 965.000 euros, iva inclòs , dels quals 500.000 euros són una subvenció de la diputació de Barcelona. S’actua sobre una superfície d'onze hectàrees, entre la llera del riu i l’entorn